Car Audio Myth & Bullshittt
Scuto Laminating Simota Gelap.net / Indowin

25 Mei 2016 - Payment System Terbaru Untuk Bursa Jual Beli telah kami hadirkan.
Untuk informasi lebih lengkap dapat dilihat di http://modifika.si/630917

Page 1 of 38 12345 ... LastLast
Results 1 to 10 of 379
  • Thread Tools
  • Short URL:  http://modifika.si/26325
  • Share on facebook
  • Share on twitter
  1. #1
    Prajurit
    Posts
    14
    Power
    M-Store Point
    0
    Online
    23 Mins 28 Secs

    Car Audio Myth & Bullshittt

    Myth:
    1. Subwoofer 12" lebih lambat dari pada 10"
    Mark: Subwoofers! OK, that horse is dead. Let's say keep it close, but always listen and don't be afraid to experiment. So how about woofers? Again, everyone knows everything about woofers. One of the most common myths is that the larger the woofer, the "slower" it sounds. What is this? How can a woofer be slow or fast?

    Garry: I love this one. I hear it all the time. The reason that whole thing got started was back in home audio there were a bunch of sealed box systems and the boxes were being built too small. That made the sound really boomy and people would blame it on the woofer's size. Well, no, it's because that woofer's not in a 6ft3 box like it needs. You can have 15s that sound very tight and fast or you can have 10s that play very low with good output. The whole object of the game with loudspeakers is air displacement. It's done two ways: either with diameter or excursion. You can take a smaller speaker with more excursion and it will actually play lower and louder than a larger speaker with less excursion.


    2. Kabel power speaker harus yang lapis nikel/gold, bla bla bla
    Garry: The quality of the wire is the most important. Having said that, quality equal, bigger can be better just to have a cushion.

    What about these super sub amps that let you connect 8- and 4-gauge wire to drive the subs? Is that needed, or is it overkill?

    Garry: Yeah, most of that is marketing. You need an awful lot of power at a very low impedance to require 8-gauge speaker cable. I mean for goodness sake, let me get my calculator here. Let's take a 2,500-watt amp, at a 1-ohm load, that's still only going to be about 50 amps of current. Fifty amps doesn't require an 8-gauge cable. Ten or 12-gauge is probably as heavy as anyone is going to need in a car and quite honestly, the amount of resistance in a cable is so negligible; there's more difference in the resistance in the voice coil of the speaker.

    Wayne, you must have something to say about this?

    Wayne: No, not really, I can't argue with any of that logic.

    AmplifiersMoving up the chain, let's talk about amplifiers. Some are so huge and others fit nicely under your seat but can have the same power ratings. Is someone lying?

    Garry: I think "bigger is better" will always be a marketing thing, but way back in the '80s the Japanese amp guys would make a heatsink way bigger than the circuit board just for that reason. But now aluminum is very expensive and can contribute a lot to an amp's price, so a bigger amp doesn't really mean it's any better. What it most likely means is that it has a lot of thermal capacity. Take for example Rockford Fosgate's Power Series. The goal on those amps was that they could never shut down because of thermal load. In the summer, in a boat, in direct sunlight, this amp can't shut down. That's why it's physically so large. Alpine, Pioneer and others that are using the new, very efficient ICE [power] chipset can build amps that are much smaller because they don't have to dissipate as much heat due to the higher efficiency of the ICE [power] design; and the design doesn't have the same objectives as the Rockford amp.

    3. Speaker response harus flat pada freq. 20hz-20khz
    EQThat leaves me with just one more topic: EQ. I don't know where it came from, but a lot of guys, once they start tweaking, think a perfectly flat response is the ultimate in sound quality. Is that true?

    Mark: Equalization is almost a requirement in any high-end car. It's something that if you overdo it, it's going to sound over-processed. Equalization shouldn't be looked at as the primary tuning tool; that should be the proper installation of the gear. Put the speakers in the right place, make sure everything is in polarity, adjust the crossovers, set the amplifier gains properly and then EQ. The best technique is to do it by ear while you're listening to music you're really familiar with. It should also be a good clean recording - some old Black Sabbath isn't going to do it. Pick something that's well recorded that you're not offended by and then make it sound like a reference system you've heard. I think there are very few installers who can take an EQ and honestly make a system sound better, and that's because they've taken the time to learn a reference system and taken that over to how to get that sound with the tools available in a car audio system. But making all the dots line up on an RTA (and this is from a lot of personal experience on my part, I mean a lot), is a recipe for an awful, awful sounding system. That's because the way a human ear works is so different from the way a microphone works.



    Garry: EQ is the most misused adjustment in car audio, period. A properly used EQ has the potential to take a mediocre system and make it sound wonderful. But in most cases, they take that system and make it sound horrible. Tuning a car with an EQ is an art, it's something that should be done by someone with experience at listening and understanding what the music sounds like, not someone who puts an RTA in and lives by the RTA. A flat response on a loudspeaker measured with a microphone is a good thing. A flat response of an overall car stereo measured by an analyzer doesn't tell you a single thing about how a car sounds. Reason is, when I measure with a mic, the mic only measures each frequency and it ignores all reflections. But an RTA in a car measures everything, all the reflections, all the frequencies at one time and it can't tell you anything about sound quality. The curve might be perfectly flat but the car sounds horrible.


    SOURCE : http://www.caraudiomag.com/technical...ers/index.html

  2. Eagle Eyes
  3. #2
    Letnan Kolonel
    Location
    Ibukota
    Posts
    6,481
    Power
    M-Store Point
    0
    Online
    3 Days 23 Hrs 48 Mins 47 Secs
    bleh juga info nya..

  4. #3
    Sersan Mayor
    Location
    Jakarta Selatan
    Posts
    942
    Power
    M-Store Point
    0
    Online
    9 Hrs 14 Mins 29 Secs
    masuk akal bro... thanks for sharing

  5. #4
    Letnan Kolonel
    Location
    Cipete, SoutH Of JakaRtA.
    Posts
    6,402
    Power
    19 
    M-Store Point
    0
    Online
    1 Day 21 Hrs 37 Mins 39 Secs
    Setuju jg sih

  6. #5
    Prajurit
    Posts
    14
    Power
    M-Store Point
    0
    Online
    23 Mins 28 Secs
    Apalagi myth soal kabel RCA harus bagus ini itulah yang harga-nya sampe jutaan per meter.

    Di kerjaan gw sebagai engineer, high speed interconnect untuk signal cuma ada beberapa hal yang harus diperhatikan.
    1. Jauhkan kabel dari interferensi radio (EMI), spt misalnya high current
    path, switching devices.
    2. Conductor kabel tidak perlu nickel plating atau bla bla bla, karena tujuannya hanya untuk memperkecil resistansi sekecil mungkin antara receiver dan transmitter. Jadi tergantung loading-nya berapa.
    3. Terlalu besar conductor positive juga tidak terlalu baik, karena ini akan memperbesar capacitive loading.
    4. Shielded twisted pair sampai saat ini masih digunakan untuk Gigabit data interconnect. Gw rasa audio system kira bandwidth-nya bisa diketawain sama Gigabit.
    5. Terminal's end emang harus gold plating, untuk mencegah oksidasi.

    Solusi di atas adalah dengan menggunakan Shielded Twisted Pair cable.
    Spt misalnya Belden 8723 yang harganya cuma Rp7000/meter.

  7. #6
    Represented Member
    Location
    Surabaya, Ph, W-App:082141139097. YM/email: unscac@yahoo.com
    Posts
    8,419
    Power
    19 
    M-Store Point
    0
    Online
    5 Days 4 Hrs 54 Mins 40 Secs
    Tuan Darw82n yang terhormat, saya lihat pengalaman anda yang cukup panjang dalam hal kabel dan spesifikasinya berkenaan dengan pekerjaan Anda sebagai installer digital communication/IT.
    Terus terang saya pernah sedikit belajar mengenai itu dan tidak keberatan jika bisa belajar lebih banyak dari Saudara.

    Tapi,
    Apakah Anda pernah membandingkan sendiri suara dari kabel RCA murahan, Kabel RCA dari Belden dan Kabel RCA, sebutlah dari Kimber yang seharga 350rb/m?

    Kalau saya, saya pernah!

    Saya bisa saja memberikan sejumlah tulisan sanggahan kepada Anda mengenai tulisan Anda sebelumnya bahwa kecepatan gigabyte digital SAMA SEKALI BERBEDA dengan tuntutan audio mengenai kabel yang baik, tetapi sebelum itu, akan lebih fair jika anda SENDIRI pernah masuk ke toko audio dan mencoba SENDIRI perbedaan antar kabel tersebut sebelum menghakimi salah satu.
    JOIN THE UnSCAC'S!!!!
    Follow us on Facebook and instagram: Hwely Unscac

    New Avexis FU6s on:
    http://www.modifikasi.com/showthread...ur-Entry-Level!
    UnSCAC's forum onhttp://www.modifikasi.com/forumdisplay.php?s=&daysprune=&f=117


    Bagi yang ingin berkonsultasi secara personal, bisa melalui:
    E-MAIL: unscac@yahoo.com
    Whatsapp, Cell : 082141139097
    Line: Hwely

    Please DON'T sent via PM!!!

  8. #7
    Prajurit
    Posts
    14
    Power
    M-Store Point
    0
    Online
    23 Mins 28 Secs
    Well, memang gw belom pernah membanding kan secara langsung kabel yang dimaksud. Tapi klo ada yg punya dual ch oscilloscope. Coba di test aja.

    Kirim signal dari terminal transmitter trus baca signal yang keluar di terminal receiver dengan load metal film 10K 0.1% resistor untuk dummy load. Lalu bandingin dengan kabel yang dimaksud.

    Scope ngga mungkin pernah bohong. Kuping kita ngga mungkin se-presisi dengan oscilloscope.

    Kalau ada yang bisa bedain hasil suara-nya. I bet, pasti punya golden ear, atau perasaan doang "Gw pake kabel mahal, pasti suara lebih bagus" :smt005

    Di elektronik sih interconnect yang baik adalah:
    1. Shield
    2. Low resistance
    3. Low capacitance.
    Baik itu signal data, audio, ataupun seberapa besar kecepatannya. Hal ini ngga mungkin berubah sampe ada teknologi lain.

    Kalau optical cable, nah ini baru beda. Kabel emang harus yang hi-grade. Pantulan cahaya laser harus tetap terang sampe ratusan KM.

    BTW, pengalaman gw masih pendek lah juga gw bukan IT installer. So, mungkin aja gw salah. Ini cuma pendapat gw aja sih.

    Anyway, berikut ini adalah contoh link yang menyatakan premium RCA cable itu cuma marketing bullshit:
    http://forums.soundandvisionmag.com/...cending&page=1
    http://www.audioholics.com/education...-psychological
    http://www.geocities.com/CapeCanaveral/hall/8701/Audio_BS.htm

  9. #8
    Mayor
    Location
    call me : 08161956046
    Posts
    4,663
    Power
    M-Store Point
    0
    Online
    32 Mins 8 Secs
    saya ikutan nanya donk.... saya sebagai orang yg gak ngerti teknis tapi minimal bisa mendengar.....kalo dalam tulisan itu juga mengatakan bahwa alat ukur bukanlah segala-galanya, hanya membantu saja, hasil akhir adalah kuping kita sendiri yg bekerja, karena hasil RTA tidak selalu mencerminkan suara yg benar atau enak minimal.......gimana dengan pengukuran kabel juga ??? gue rasa untuk masalah Osciloscope gue kurang setuju karena simple aja.....kadang apa yg dihasilkan alat ukur gak selamanya bagus/enak dipendengaran manusia. DAN pendengaran manusianya juga sudah diset-up supaya tidak bias dan dilakukan misalkan oleh sejumlah orang.....

    gimana kalo kita adakan blindtes uji kabel yg kita set-up seminim mungkin dari Bias ??? gue jamin kabel bisa dirasakan perbedaannya .....

    memang tidak semua kabel mahal bersuara bagus....karena ada yg memang marketingnya begitu, dijual terlalu mahal padahal kualitas gak sebanding......tp banyak juga kabel mahal yg memang worthed banget suaranya juga bagus .....

    gue sendiri bukan orang yg bisa beli sampe jutaan....tetapi gue mempercayai ada beberapa orang yg dianugrahi kuping dan otak yg bisa membedakan suara lebih baik dari orang lain ....dan dia bisa menjelaskan perbedaan itu ....
    buat gue....yg gue harus terima 2 hal yaitu mkn gue blom sanggup beli yg super muahal......dan yg kedua....jadi gue harus tetep terima kenyataan bahwa memang ada hal spt itu.....bahwa ada orang yg bisa bedaain bukan cuma subyektif atau ilusi atau sugesti doank dengerin perbedaan kabel mahal ....

  10. #9
    Mayor
    Location
    call me : 08161956046
    Posts
    4,663
    Power
    M-Store Point
    0
    Online
    32 Mins 8 Secs
    karena gue percaya pada rumusan ilmiah.....gue sejauh ini setuju bahwa interconnect yg baik adalah terdiri atas tiga hal tsb walau ada hal2 lain yg lebih penting ..... tetapi tiga hal tsb termasuk yg bisa menentukan..... ini karena mungkin ada penjelasan secara fisika nya ttg sinyal suara/listrik dsb ....gue gak paham soalnya ttg fisika. Yg pasti selama ada teori ilmiahnya dan blom ada anti teori yg bisa menjelaskannya...gue percaya

  11. #10
    Kapten
    Location
    "Istana Kayumanis" Catering & Bakery
    Posts
    2,426
    Power
    M-Store Point
    0
    Online
    N/A
    nurut pengalaman gw, antara kabel speaker seharga 30rb-50rb/mtr dibandingin ma yg 200rb-400rb/mtr dgn sistem yg sama, suara tetep pilih yg ke-2...
    itu jg nyesuaiin selera kuping yg masih cupu... :smt003
    kalo kabel yg ampe jutaan/mtrnya, blom pernah denger, gak mampu neh
    btw uraian diatas sangat berguna...terusin dong diskusinya...

 

 
Page 1 of 38 12345 ... LastLast
MBtech Venom 300x250

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 65
    Last Post: 5th November 2013, 18:26
  2. WTA speaker JEA CAR Vs VIFA CLASSIC Vs MYTH
    By Edwin Tjiadi in forum Diskusi Speaker
    Replies: 3
    Last Post: 17th February 2011, 23:42
  3. :: JUAL speaker MYTH ::
    By pios1018 in forum Speaker - SubWoofer
    Replies: 13
    Last Post: 11th January 2011, 07:39
  4. Replies: 40
    Last Post: 2nd April 2010, 03:13
  5. Water Injection...Myth or Miracle?
    By auwauw in forum Diskusi Mesin
    Replies: 5
    Last Post: 22nd May 2008, 16:36
Back to top